Αρχική Συμβουλές
Συμβουλές

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ POS/EFT

Για την διαδικασια συνδεσης των ταμειακων μηχανων θα χρειαστει 1)Να γινει αναβαθμιση της ταμειακης μηχανης συμφωνα με τις προδιαγραφες που θα εχει ορισει η Α.Α.Δ.Ε.(θα κατατεθουν μεσα στον Απριλιο) και 2)Να εχουν αναβαθμιστει και τα POS/EFT συμφωνα με τις αντιστοιχες προδιαγραφες ωστε να υπαρχει κοινο πρωτοκολλο επικοινωνιας για την συνδεση τους.
Οταν γινει η συνδεση οι συναλλαγες μεσω ταμειακης και POS/EFT θα γινονται ως εξης:Αφου εχουμε χτυπησει το ποσο/α στο αντιστοιχο τμημα της ταμειακης μηχανης ,αν ο τροπος πληρωμης ειναι με καρτα θα παταμε το πληκτρο καρτα στην ταμειακη μηχανη,τοτε το ποσο πληρωμης θα διαβιβαζεται αυτοματα στο POS θα βαζει ο πελατης την καρτα του κι αν εγκριθει απο το POS η συναλλαγη θα επιστρεψει απαντηση στην ταμειακη μηχανη και θα κλεινει η αποδειξη.Στην περιπτωση που δεν εγκριθει το ποσο απο το POS τοτε θα ερχεται στην ταμειακη μηχανη απαντηση οτι δεν συνεχιζεται το κλεισιμο τις αποδειξης και ή θα ακυρωνεται η αποδειξη ή θα ακολουθει,αν επιθυμει ο πελατης,τροπος πληρωμης με μετρητα.
Η ιδια διαδικασια θα γινεται κι αν ο τροπος πληρωμης ειναι μικτος,δλδ ενα ποσο με καρτα και το υπολοιπο μετρητα,θα εγκρινει το ποσο της καρτας το POS και το υπολοιπο θα κλεινει με μετρτητα.
Οπως καταλαβαινετε ο χρονος εκδοσης της αποδειξης,υπο φυσιολογικες συνθηκες,αυξανεται χωρις να υπολογισουμε την διαδικασια Pin ή αν χρειαστει ο πελατης να χρησιμοποιησει δευτερη καρτα(δεν εχει διευκρινιστει αν σ'αυτη την περιπτωση πρεπει να ακυρωθει η αποδειξη και η διαδικασια να γινει απο την αρχη.
Υπολογιζεται πως σχεδον το συνολο των ταμειακων μηχανων που εχουν αναβαθμιστει για την διαβιβασει των αποδειξεων θα μπορουν να αναβαθμιστουν και για την συνδεση με τα POS(περιμενουμε τις τελευταιες προδιαγραφες των απαιτησεων για την συνδεση απο την ΑΑΔΕ και το σταδιο δοκιμων απο τους κατασκευαστες ταμειακων μηχανων και POS)
Οι ημερομηνιες που εχουν ανακοινωθει,30/06/23 και 31/07/23 φανταζουν απιαστες μιας και οι προδιαγραφες δεν εχουν ακομα οριστικοποιηθει και επισημοποιηθει επειδη χτειαζεται μετα κι ενα χρονικο διαστημα για την εκδοση καινουργιας αναβαθμισεις των ταμειακων και POS καθως και περιοδος δοκιμων και εγκρισεων των αναβαθμισεων για καθε μοντελο ταμειακης μηχανης ξεχωριστα.
Αυτο που θα χρειαστει απο τους κατοχους ταμειακων μηχανων ειναι να κανουν την διαδικασια για την εκδοση voucher στην σελιδα  https://digitalsme.gov.gr το ποσο αναβαθμισης ειναι 125ευρω+ΦΠΑ(24%)=155 ευρω,το ποσο του voucher ειναι 112 ευρω και το υπολοιπο ποσο(43 ευρω) επιβαρυνουν τον κατοχο της ταμειακης. Το voucher(υπαρχει μια γραφειοκρατικη διαδικασια για την μεταβιβαση του...) και το υπολοιπο ποσο θα δοθουν στον τεχνικο που θα κανει την αναβαθμισει και θα εκδοθει το αναλογο τιμολογιο

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

 
"Kατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), όσες οντότητες είναι υπόχρεες σε χρήση ΦΗΜ και δεν έχουν διαβιβάσει στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022, λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανάρτησης στην εφαρμογή e- Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) περί μη διαβίβασης, αναλυτικά για κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής. Με το μήνυμα αυτό καλούνται να συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωσή τους, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ημέρα της αποστολής του. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω άρθρων για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω άρθρων μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι το χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης."

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΕ ΤΟ TAXISNET-Γ.Γ.Π.Σ.

  1. Να υπάρχει σύνδεση στο internet με καλωδιο στο χώρο που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή.
  2. Να εκδοθεί κωδικός AES KEY από το TAXISNET(θα χρειαστει η βοήθεια του λογιστή) για την ταμειακή μηχανή βάσει του σειριακού της αριθμού.
  3. Να συνδεθεί η ταμειακή με καλώδιο δικτύου (UTP) ή απευθείας πάνω στο router που μας δίνει internet ή σε κάποιο switch αν υπάρχει τοπικό δίκτυο.
  4. Η παραμετροποίηση της ταμειακής μηχανής για την αποστολή δεδομένων ειναι περίπλοκη διαδικασια απαίτει γνώσεις και γίνεται χειροκίνητα πάνω από την ταμειακή μηχανή πάντα με τη βοήθεια του τεχνικού που έχει εγκαταστήσει την ταμειακή σας μηχανή ή μέσω υπολογιστή που έχει συνδεθεί με την ταμειακή.
  5. Γιά τα μοντέλα των ταμειακών μηχανών που έχουν αγοραστεί πριν απο της 21/05/20 και έχουν δυνατότητα σύνδεσης με Router θα χρειαστεί αναβάθμιση με χρέωση απο 70-110 ευρω +ΦΠΑ ανάλογα με το μοντέλο και την παλαιότητα.

ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΦΘΗΝΗ Η' ΑΚΡΙΒΗ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ.

Η ταμειακή μηχανή αποτελεί ένα εργαλείο και παράλληλα ένα φορολογικό στοιχείο. Πριν την αγοράσετε πρέπει σύμφωνα με το είδος της επιχείρησης να επιλέξετε:

α) την ταχύτητα εκτύπωσης των αποδείξεων ( π.χ. δεν έχει την ίδια απαίτηση ένας φούρνος ή ένα μίνι μάρκετ, με ένα κατάστημα επίπλων)

β) την συνδεσιμότητα της με ζυγαριά ή / και με υπολογιστή ή / και με αναγνώστη γραμμ. Κώδικα ( barcode scanner ).Συνδεση με Γ.Γ.Π.Σ.

γ) την δυνατότητα να είναι μπαταρίας – ρεύματος ( χρήσιμο σε περιοχές που υπάρχει συχνή διακοπή ρεύματος αφού η ταμειακή μηχανή λειτουργεί και με μπαταρία ).

δ) το μέγεθος της χαρτοταινίας της ταμειακής ( μεγαλύτερο μέγεθος σημαίνει πιο στιβαρό εκτυπωτικό, περισσότερα ψηφία στις περιγραφές και πιο ευανάγνωστες αποδείξεις, αλλά και ακριβότερο αναλώσιμο)

ε)Η τιμη της μηχανης,φθηνη,ή ακριβη δεν εχει σχεση τοσο με την αξιοπιστια της μηχανης οσο με τις δυνατοτητες που εχει.

ΑΛΛΑΓΗ ΜΝΗΝΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

ΑΠΟ 01/04/15 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 190Ε ΕΩΣ 290Ε ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΜΝΗΝΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ.

Τι χρειάζεται για να δηλώσει κάποιος μια ταμειακή μηχανή

Μετά την αγορά της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού, ακολουθεί η δήλωσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός 10 ημερών.

Για την δήλωση απαραίτητα είναι:
α) το βιβλίο επισκευών και συντήρησης με το οποίο η αντιπροσωπία  συνοδεύει κάθε η ταμειακή μηχανή, σφραγισμένο και συμπληρωμένο από το κατάστημα πώλησης

β) το αντίγραφο του τιμολογίου αγοράς της ταμειακής

γ) το αρχικό Ζ της ταμειακής μηχανής.

Με τα παραπανω δικαιλογητικα πρεπει εντος 10 ημερων απο την ημερομηνια τιμολογιου να δηλωθει η ταμειακη μηχανη,αλλα μπορει να λειτουργησει κανονικα απο την ημερομηνια του τιμολογιου.


προϊόντα